Kendi kendinize koyduğunuz teşhislerden yola çıkarak besin takviyesi almak akıllıca bir davranış değil. Mutlak suretle bu türden takviyeleri almadan önce bir uzmana danışmalısınız.
Şunları aklınızdan çıkarmamanız gerekir:
- Doktorunuzun izni olmadan kullanmakta olduğunuz ilaçların yerine veya onlarla birlikte besin takviyesi almamalısınız.
- Eğer planlanmış bir ameliyatınız varsa, doktorunuzla almayı düşündüğünüz takviyenin etkilerini mutlaka konuşmalısınız.
- “Doğal” ifadesi her zaman güvenli olduğu anlamına gelmez. Bir besin takviyesinin güvenilirliği pek çok faktöre bağlıdır, kimyasal içeriği, vücutta nasıl etki gösterdiği, nasıl hazırlandığı ve doz ayarı bunlardan başta gelenleridir.
Bir besin takviyesini almadan önce kendinize şu soruları sorun:
- Bu besin takviyesinin sağlığım üzerindeki olası faydaları nelerdir?
- Benim için olası faydaları nelerdir?
- Bu ürünün herhangi bir güvenlik riski var mı?
- Almam gereken uygun doz nedir?
- Nasıl, ne zaman ve ne kadar süre bu takviyeyi almalıyım?
Eğer bu soruların cevaplarını bilmiyorsanız, doktorunuzla konuşmadan sakın adım atmayın.
Doktorunuza hangi besin takviyelerini aldığınızı mutlaka söyleyin, böylece sizin genel sağlığınız için neyin faydalı neyin zararlı olduğunu daha doğru şekilde konuşabilirsiniz. Doktorunuz veya diyetisyeniniz size hangi besin takviyesini almanız gerektiği konusunda yol gösterecektir.
Aldığınız besin takviyeleri için bir kayıt sistemi oluşturun ve aldığınız takviyeleri oraya not edin. Ürünün adı, aldığınız doz, ne sıklıkta aldığınız, neden aldığınız gibi soruların cevaplarını mutlaka yazın. Doktorunuza giderken ürünü ve bu notları yanınızda bulundurmanız sizin yararınıza olacaktır.