Aort kapak stenozunu ve regürjitasyonunu ilaçla tedavi etmek mümkün değildir. Ancak doktorunuz hastalığın etkilerini azaltacak ilaçlar yazabilir.
İlaç tedavisi
Aort kapak regürjiatasyonunda size verilecek ilaçlar tansiyonunuzu düşürecek ve sıvı birikmesini engelleyecektir. Eğer aort kapak stenozundan mustaripseniz doktorunuz kalp ritminizdeki düzensizlikleri kontrol edecek ilaçlar önerebilir. Beta ve kalsiyum blokerleri göğüs ağrıları ile baş etmenizde yardımcı olabilir. Ayrıca doktorunuz kandaki kolesterol seviyesini kontrol etmek için ilaçlar da yazabilir.
Ameliyat
Her ne kadar aort kapak hastalığını tedavi etmek için birkaç cerrahi yöntem bulunsa da bunlardan en etkilisi aort kapak değişimidir. Bu operasyonda cerrah hasar görmüş aort kapağını çıkarır ve yerine bir insan donörden ya da inek veya domuz gibi büyük hayvanlardan alınan sağlam bir kapak yerleştirir.
Cerrahınız mekanik bir kapak da tercih edebilir. Bunlar metalden yapılmış, sağlam kapaklardır, ancak kalbe pıhtı girmesi riskini yükseltirler. Eğer sizde mekanik bir kapak varsa, durumunuzu kalıcı olarak kontrol altına almak için warfarin gibi antikoagülan (kan sulandırıcı) ilaçlar kullanmanız gerekebilir.
Kapağı değiştirmek yerine cerrahınız “valvüloplasti” adı verilen bir prosedürle onu onarma yoluna gidebilir. Kapak değişiminin aksine, bu yöntem ameliyat sonrasında uzun süre ilaç kullanmanızı gerektirmez.
Yenidoğanlarda ve çocuklarda balon valvüloplasti yapılabilir. Bu işlem sırasında cerrah ucunda balon bulunan ince bir tüpü çocuğun vücuduna sokar. Cerrah balonu aort kapağına kadar ilerlettikten sonra balonu şişirir. Balon şiştiğinde kapak açıklığını gerer ve kan akışına imkan verir. Bu tip bir valvüloplasti, ileride tekrar daralacağı için genellikle yetişkinlerde uygulanmaz.