Hizmetler

Aort Koarktayonu

Aort koarktayonu, kalbinizden çıktıktan sonra dallanarak vücudunuza temiz kan taşıyan en büyük damar olan aortun daralmasıdır. Bu olduğunda kalbiniz, aortun daralan kısmından kanın geçebilmesi için daha güçlü atmaya çalışır.

Aort koarktayonu genellikle konjenital, yani doğuştan gelen bir kusurdur. Orta dereceden ciddi boyutlara kadar kendini gösterebilir ve aorttaki daralmanın derecesine bağlı olarak yetişkinliğe kadar tespit edilemeyebilir.

Aort koarktayonu sıklıkla diğer kalp defektleriyle birlikte gelişir. Aort koarktayonunun tedavisi genellikle başarıyla sonuçlansa da yetişkin yaşamı boyunca takip edilmesi gereken bir vakadır.

Aort Koarktayonunun semptomları nelerdir?

Yenidoğanlarda görülen semptomlar

Yenidoğanlarda görülen semptomlar aort daralmasının derecesine göre farklılıklar gösterir. Genellikle aort koarktayonu bulunan yenidoğanların çoğunda herhangi bir semptom görülmez. Geri kalan kısımda nefes alıp vermede ve beslenmede zorluklar gözlenir. Terleme, yüksek tansiyon ve konjestif kalp yetmezliği diğer semptomlar arasında sayılabilir.

Daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde görülen semptomlar

Hafif vakalarda çocuklar ileriki yaşlara kadar herhangi bir semptom göstermezler. Semptomlar kendini göstermeye başladığında şunlar ortaya çıkabilir:

  • Soğuk el ve ayaklar
  • Burun kanamaları
  • Göğüs ağrısı
  • Baş ağrıları
  • Nefes darlığı
  • Yüksek tansiyon
  • Baş dönmesi
  • Bayılma

Aort Koarktayonu nasıl teşhis edilir?

Bir yenidoğanın ilk muayenesinde aort koarktayonu genellikle ortaya çıkar. Çocuk doktoru bebeğin üst ve alt ekstremitelerindeki tansiyon basıncını tespit edebilir veya bebeğin kalbini dinleyerek defektin karakteristik özelliği olan kalp hırıltısını duyabilir.
Doktor aort koarktayonundan şüphelenirse daha kesin bir tanı koyabilmek için ekokardiyografi, MRI veya kardiyak kateterizasyonu (aortagrafi) gibi ekstra testlerin yapılmasını da isteyebilir.

Aort Koarktayonu nasıl tedavi edilir?

Aort koarktayonu için yaygın tedaviler balon anjiyoplastisi veya ameliyattır.
Balon anjiyoplastisinde daralmış damarın içine bir kateter sokulur ve damarı genişletmek için kateterin ucunda yer alan balon daralmış kısımda şişirilir.

Cerrahi tedavi, aortun daralmış kısmının kesilerek alınması şeklinde uygulanır. Bebeğinizin cerrahı bir graft kullanarak veya genişletmek için daralmış kısımda bir yama kullanarak daralmış bölgeyi by-pass etmeyi de tercih edebilir.

Çocuklukta tedavi görmüş yetişkinlerin ileriki yaşlarda nükseden aort koarktayonunun tedavi edilmesi için ilave bir ameliyat daha olması gerekebilir. İlave tedavide aort duvarının zayıflamış kısmı onarılması gerekebilir. Aort koarktayonu tedavi edilmezse, bu hastalar genellikle 30 veya 40’lı yaşlarda kalp krizi, aort yırtılması, felç veya diğer başka tehlikeli durumlarla karşılaşabilirler.

Randevu Alın

Hızlı ve Kolayca Randevu Alın

İletişim 0212 291 11 11
ArabicEnglishGermanRussianSpanishTurkish