Hizmetler

Atriyal Septal Defekt (ASD)

Halk arasında “kalbin delik olması” olarak bilinen Atriyal Septal Defekt (ASD) kalbin üst odacıkları, kulakçıklar arasındaki duvarın tam olarak kapanmamasıyla ortaya çıkan konjenital (doğuştan gelen) kalp defektidir.

Kalbin sol ve sağ taraflarını birbirinden ayıran duvar septum olarak adlandırılır. Bu duvarda büyük bir defektin bulunması demek çok miktarda oksijen açısından zengin kanın sol kulakçıktan sağ kulakçığa geri kaçması anlamına gelir. Ardından bu kan, zaten oksijen açısından zengin olmasına karşın tekrar akciğerlere pompalanır. Bu son derece verimsiz bir durum doğurur, çünkü zaten oksijenlenmiş olan kan oksijen ihtiyacı olan kanın yerini almış olur. Bu defekte sahip çoğu insanda ya çok az semptom görülür ya da hiç görülmez.

Akciğerlere yüksek miktarda kan akışı bir ıslık sesine sebep olur ki buna kalp hırıltısı adı verilir. Kardiyolog tarafından duyulan bu hırıltı çocukta bir atriyal kalp defekti bulunduğunun ipucu olabilir. ASD atriyal septum üzerinde farklı yerlerde ve farklı büyüklüklerde olabilir. Defektin semptomları ve tedavisi bu faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Nadir görülen bazı durumlarda, ASD daha kompleks bir konjenital kalp rahatsızlığının bir parçası olarak ortaya çıkabilir. ASD’nin neden kız çocuklarında erkek çocuklarına göre daha yaygın olarak görüldüğünün net bir cevabı yoktur.

Atriyal Septal Defektin semptomları nelerdir?

ASD’nin septum üzerindeki yeri ve büyüklüğü semptomların görülme biçimini etkileyecektir. ASD bulunan çocukların çoğu sağlıklı görünür ve herhangi bir semptom göstermezler. Genellikle ASD’li çocuklar kendini iyi hisseder ve normal şekilde uzayıp kilo alırlar.

Yeni doğanlarda ve ciddi boyutta ASD bulunan çocuklarda aşağıdaki semptomlar görülebilir:

  • İştahsızlık
  • Büyüme geriliği
  • Yorgunluk
  • Nefes darlığı
  • Zatürre gibi akciğer rahatsızlıkları ve enfeksiyonlar

Küçük ve orta büyüklükteki defektler herhangi bir semptoma yol açmaz ya da bu semptomlar daha ileri yaşlara kadar ortaya çıkmaz. Bu semptomlar arasında:

  • Nefes güçlüğü
  • Çocuklarsa sık solunum yolu enfeksiyonu
  • Yetişkinlerde kalp atışlarının hissedilmesi
  • Egzersiz yapınca ortaya çıkan nefes darlığı bulunabilir.

Atriyal Septal Defekt Nasıl Teşhis Edilir?

Genellikle rutin muayene sırasında çocuk doktoru ASD kaynaklı kalp hırıltısını duyar. ASD her zaman, ventriküler septal defekt gibi diğer tipteki kalp problemleri gibi erken yaşlarda teşhis edilmez. ASD’nin sebep olduğu kalp hırıltısı çok yüksek olmayabilir ve bundan dolayı duyulması zordur. Bu nedenle daha ileri yaşlarda teşhis edilebilir.

Eğer doktor bir hırıltı duyarsa ve kalp defektinden şüphelenirse çocuk bir çocuk kardiyoloğuna yönlendirilir. Çocuk kardiyoloğu şu testleri isteyebilir:

  • Göğüs röntgeni
  • EKG (Elektrokardiyogram)
  • EKO (Ekokardiyogram)

Atriyal Septal Defekt Nasıl Tedavi Edilir?

ASD’nin teşhis edilmesinin ardından tedavi çocuğun yaşına ve defektin yerine, büyüklüğüne ve ciddiyetine göre değişir. Çok küçük ASD bulunan çocuklarda delik kendiliğinden kapanabilir. Daha büyük ASD genellikle kendiliğinden kapanmaz ve tıbbi olarak tedavi edilmelidir. Bunların çoğu kardiyak kateterizasyon laboratuvarlarında kapatılabilir, yine de bazı ASD’lerin açık kalp ameliyatıyla düzeltilmesi gerekir.

Randevu Alın

Hızlı ve Kolayca Randevu Alın

İletişim 0212 291 11 11
ArabicEnglishGermanRussianSpanishTurkish