Hizmetler

Kalp Atımı Nasıl Oluşur?

Yetişkinlerde normal kalp atım hızı dakikada 60 ila 100 arasında değişir.

Genellikle, dinlenme halinde düşük kalp atım hızı kalbin daha verimli çalıştığını ve kardiyovasküler sağlığın daha iyi olduğunu işaret eder. Örneğin, eğitimli bir atletin dinlenirken kalp atım hızı dakikada 40 civarındadır.

Kalp atım hızınızı kontrol etmek için nabzınızı saymanız yeterlidir. Bu ölçümü bilekten veya boyundan yapabilirsiniz. İşaret ve orta parmak ile yaptığınız ölçümde nabzınızı hissettiğinizde 15 saniye süreyle sayın ve bulduğunuz değeri 4 ile çarparak kalp atım hızınızı bulun.
Aşağıdaki durumların kalp atım hızınızı etkileyeceğini aklınızdan çıkarmayın:

  • Egzersiz
  • Hareketlilik
  • Hava sıcaklığı
  • Duruş pozisyonunuz
  • Duygularınız
  • Vücut büyüklüğü
  • Kullandığınız ilaçlar

Her ne kadar normal kalp atım hızı kişiden kişiye çok büyük değişiklikler gösterse de, olağan dışı düşük veya yüksek kalp atım hızının altında bir problem yatıyor olabilir. Dinlenme halindeki kalp atım hızınız dakikada 100’ün üzerindeyse veya 60’ın altındaysa, eğitimli bir atlet değilseniz mutlaka doktorunuza başvurun. Özellikle bu durumunuza bayılmalar, baş dönmeleri veya nefes darlığı da eşlik ediyorsa.

Herkesin kendine has bir normal kalp atım hızı vardır. Ancak doktorunuz sizde aritmi olduğunu söylerse kalp atım hızınız anormal demektir. Kalbinizin kan pompalama hareketi kalbinizin sinüs düğümü olarak adlandırılan doğal pacemaker’ları tarafından tetiklenen bir elektrik sinyali vasıtasıyla olur. Aritmi kalbinizin çok yavaş veya çok hızlı atmasına yol açar veya koordineli olmayan kasılmalara, yani fibrilasyona sebep olur.

Randevu Alın

Hızlı ve Kolayca Randevu Alın

İletişim 0212 291 11 11
ArabicEnglishGermanRussianSpanishTurkish