Koroner By-Pass ameliyatı genellikle üç ila altı saat arasında sürer ve çoğunlukla genel anestezi altında gerçekleştirilir. Hangi sayıda bypass gerektiği kalbinizdeki tıkanıklıkların yerine ve şiddetine göre değişiklik gösterecektir.
Çoğu koroner By-Pass operasyonu, kan akışının kalp-akciğer makinesine yönlendirilmesini takiben göğüs boyunca gerçekleştirilen uzun bir kesi ile gerçekleştirilir.
Cerrah göğüs kemiğiniz boyunca göğsünüzün ortasından bir kesi gerçekleştirir. Ardından cerrahınız kalbinizi ortaya çıkarmak için göğüs kafesinizi açar. Kalbiniz ortaya çıkarılmasının ardından geçici olarak durdurulur, bu sırada vücudunuza kan pompalama işini kalp-akciğer pompası devralır. Bu makine ameliyat sırasında kalbinizin ve akciğerlerinizin görevini yaparak, beyninize ve diğer hayati organlarınıza yeteri kadar kan göndererek hücrelerin oksijenlenmesini sağlayacaktır.
Cerrah, genellikle göğüs duvarınızın içinden veya alt bacaklarınızdan aldığı sağlıklı kan damarlarını tıkalı olan damarlarınıza ekleyerek hastalıklı damarları bypass eder, yani etrafından dolanır. Alınan sağlıklı damarın bir ucu kalbi besleyen atardamardaki tıkanıklığın ötesindeki hastalıksız yere, diğer ucu ise aorta adı verilen kalpten çıkan ana atardamara dikilerek tıkanıklık baypas edilmiş olur. Hastalıklı damar bölgesi kendi yerinde bırakılır.
Cerrahınızın kullanabileceği başka teknikler de mevcuttur:
Off-Pump veya kalp çalışır halde ameliyat
Cerrah bypass işlemini kalbinizi durdurmadan, özel ekipmanlar kullanarak gerçekleştirir. Bu işlem daha zordur, çünkü kalbiniz hareket halindedir, bundan dolayı herkes için uygun bir yöntem değildir.
Minimal invazif cerrahi
Bu prosedürde, cerrah bypass işlemini göğsünüzde açtığı daha küçük bir keşiden gerçekleştirir. Sıklıkla robot ve video görüntüleme kullanılır.