Hizmetler

Ventriküler Septal Defekt (VSD)

Ventriküler septal defekt, hamilelik sırasında iki karıncık arasındaki duvarın tam kapanmaması, bir delik kalmasıyla ortaya çıkan konjenital (doğuştan gelen) kalp defektidir.

Ventriküler septal defekt bulunan bebeklerde kan sıklıkla sol karıncıktan sağ karıncığa kaçar ve oradan da yeniden akciğerlere gider. Fazladan pompalanan oksijenlenmiş bu kan kalbi yorar ve akciğerlerin fazladan çalışmasına sebep olur. Zaman içerisinde, tedavi edilmezse, bu defekt kalp krizi, akciğerlerde yüksek tansiyon, aritmi veya felç gibi diğer komplikasyonların gelişmesine yol açabilir.

Ventriküler septal defekt, septum üzerinde farklı yerlerde ve birden fazla olabilir. Bu delikler farklı isimler alırlar.

Ventriküler Septal Defektin semptomları nelerdir?

Bir VSD genellikle bebeğin doğumunun ardından teşhis edilir. Ventriküler septal defektin yeri ve büyüklüğü görülen semptomları etkiler. VSD’nin belirtileri doğumla birlikte ortaya çıkabildiği gibi sonradan da kendini gösterebilir. Delik küçükse genellikle kendiliğinden kapanır ve bebekte herhangi bir semptom görülmez. Ancak deliğin büyük olması durumunda bebekte şu semptomlar görülebilir:

  • Nefes darlığı
  • Hızlı veya zor nefes alıp verme
  • Terleme
  • Yemek yerken yorulma
  • Gelişim bozukluğu

Ventriküler Septal Defekt Nasıl Teşhis Edilir?

Genellikle rutin muayene sırasında çocuk doktoru VSD kaynaklı kalp hırıltısını duyar. VSD’nin sebep olduğu kalp hırıltısı çok yüksek olmayabilir ve bundan dolayı duyulması zordur. Bu nedenle daha ileri yaşlarda teşhis edilebilir.

Eğer doktor bir hırıltı duyarsa ve kalp defektinden şüphelenirse çocuk bir çocuk kardiyoloğuna yönlendirilir. Çocuk kardiyoloğu şu testleri isteyebilir:

  • Göğüs röntgeni
  • EKG (Elektrokardiyogram)
  • EKO (Ekokardiyogram) en yaygın olarak kullanılan test budur.

Ventriküler Septal Defekt Nasıl Tedavi Edilir?

VSD’nin tedavisi deliğin büyüklüğüne ve yol açtığı sorunlara göre değişiklik gösterebilir. Çoğu VSD küçüktür ve kendiliğinden kapanır ve herhangi bir semptoma sebep olmazlar. Eğer delik küçükse ve belirti göstermiyorsa doktor çocuğu düzenli olarak kontrol ederek deliğin kapandığını doğrular. Eğer delik küçük değilse ve kendiliğinden kapanmıyorsa başka tedavilerin uygulanması gerekebilir.

Deliğin büyüklüğüne, yerine, semptomlara ve çocuğu genel sağlık durumuna uygun olarak doktor deliği kapatmak için kateterizasyon veya açık kalp ameliyatı seçeneklerinden birini tercih edebilir. Ameliyat olması durumunda, ameliyatın ardından doktor VSD’nin kapalı kaldığından emin olmak için çocuğu düzenli olarak kontrol eder. Tedavi edilmesinin ardından çocukların büyük çoğunluğu sağlıklı bir yaşam sürerler.

Randevu Alın

Hızlı ve Kolayca Randevu Alın

İletişim 0212 291 11 11
ArabicEnglishGermanRussianSpanishTurkish