Hizmetler

Aritmi Tipleri Nelerdir?

Aritmiler genel olarak iki kategoriye ayrılır: Ventriküler ve supraventriküler. Ventriküler aritmiler karıncıklarda meydana gelir. Supraventriküler aritmiler, karıncıkların üzerinde, kulakçıklarda meydana gelir. Düzensiz atımlar çok yavaş (bradikardi) veya çok hızlı (taşikardi) olabilir.

Bradikardi

Bradikardi, dakikada 60 atımdan az olan yavaş kalp atım hızına verilen addır. Sinoatyial düğümde (SA düğümü) kalbin kasılmasını sağlayan elektrik sinyalinin oluşmaması veya uygun kanallar yardımıyla karıncıklara gönderilmemesi durumunda ortaya çıkar.

Taşikardi

Taşikardi, dakikada 100 atımdan fazla olan hızlı kalp atım hızına verilen addır. Taşikardinin pek çok formu hızlı kalp atımının ortaya çıktığı yere bağlı olarak değişir. Ventriküllerde (karıncıklarda) başlamışsa, ventriküler taşikardi; atriyumda (kulakçıklarda) başlamışsa supraventriküler taşikardi olarak isimlendirilir.

Ventriküler artimiler

Ventriküler taşikardi

Ventriküler taşikardi, kalp atımını SA düğümünün kontrol etmediği durumlarda ortaya çıkar. Onun yerine pacemaker görevini kalbin diğer alanları boyunca uzanan alt elektrik yolu devralır. Yeni sinyal kalp kaslarında olması gereken yolu izlemediği için kalp kası normal şekilde kasılmaz. Kalp atımınız hızlanır ve siz sanki kalp atımlarınız arasında aralık varmış gibi hissedersiniz.

Ventriküler fibrilasyon

En ciddi aritmi ventriküler fibrilasyondur, kontrol edilemeyen düzensiz bir atımdır. Atımın başka yerden başlamasından ziyade aynı anda farklı yerlerden başlayan birkaç atım söz konusudur. Sonuç olarak ortaya çok daha hızlı, kaotik bir kalp atımı çıkar, öyle ki bazen dakikada 300’e bile ulaşır. Kaotik kalp atımı, kalpten beyine ve vücuda çok az kan pompalanması demektir ve bu da bayılmalara sebep olur. Bu durumda kişi derhal tıbbi gözetim altına alınmalıdır. Anında CPR uygulanabilirse veya elektroşok kullanılarak kalp normal haline döndürülürse kalp hasar görmeden kurtulabilir. Kalp rahatsızlığı bulunan veya kalp krizi geçirmiş olan kişilerde ventriküler fibrilasyon riski yüksektir.

Prematüre Ventriküler Atım

Ventriküler aritminin en hafif formu prematüre ventriküler atımdır (PVA). Adından da anlaşılacağı gibi bu durum ventriküllerin normal atımın dışına çıkarak çok erken kasılması anlamına gelir. PVA genellikle çok ciddi bir durum değildir ve tedavi edilmesi gerekmez. Ancak eğer bir kalp rahatsızlığınız varsa veya ventriküler taşikardi geçmişiniz varsa PVA çok daha ciddi bir aritmiye yol açabilir.

Supraventriküler aritmiler

Supraventriküler aritmiler kalbin alt odacıklarının üzerinde başlar, mesela kulakçıklarda veya atriyal iletim yolu üzerinde. Genellikle supraventriküler veya atriyal aritmiler, ventriküler aritmiler kadar tehlikeli değildir. Bazen tedavi edilmeleri dahi gerekmez. Sigara, alkol, kafein ve öksürük şurupları ve soğuk algınlığı ilaçları supraventriküler aritmiye sebep olabilir.

Supraventriküler Taşikardi veya Paroksimal Supraventriküler Taşikardi

Supraventriküler Taşikardi, kulakçıkların dakikada 150-250 defa attığı hızlı ve düzensiz atım durumudur. Bazen Paroksimal Supraventriküler Taşikardi olarak da adlandırılır, paroksimal “ara sıra”, “bazen” anlamına gelir.

Supraventriküler taşikardi, kulakçıklardaki elektrik sinyallerinin anormal şekilde ateşlenerek SA düğümünden gelen elektrik sinyallerini kesmesiyle oluşur. Bu yüzden atriyadaki kalp atımı hızlanır.

Bu tür aritmi genellikle bebeklerde ve gençlerde görülür. Kadınlarda, endişeli genç kimselerde ve aşırı yorgun insanlarda ortaya çıkması olasıdır. Çok fazla alkol ve kahve tüketmek, çok sigara içmek de yüksek risk içerir

Atriyal Fibrilasyon

Atriyal fibrilasyon, kas fiberlerinin seğirmesi veya kasılması neticesinde ortaya çıkan hızlı, düzensiz ritimdir. Yaşlı insanlarda görülen felcin en büyük sebebidir. Atriyal fibrilasyon kanın kulakçıklarda göllenmesine sebep olabilir. Göllenen bu kan pıhtı oluşumuna yol açabilir. Eğer bu pıhtı kalpten çıkıp beyne giden ufak arterleri tıkarsa felç meydana gelir.

Wolff-Parkinson-White (WPW) Sendromu

WPW sendromu atriyum ile ventriküller arasındaki ekstra kas yollarından kaynaklanan bir grup anormalliğe verilen addır. Bu ekstra kas yolları elektrik sinyallerinin ventriküllere çok erken ulaşmasına sebep olur ve sinyaller atriyuma geri gönderilir. Sonuç olarak çok hızlı bir kalp atımı ortaya çıkar.

Atriyal Flutter

Atriyal flutter, atriyanın çok hızlı atımı sonucunda ventriküllerin yeterince atmaması durumunda ortaya çıkar.

Prematüre Supraventriküler Kasılmalar

Kalp atım ritminin bozulmasına sebep olacak şekilde atriyanın çok erken kasılmasına verilen addır.

Postural Ortostatik Taşikardi Sendromu (POTS)

Normal olarak, bir insan ayağa kalktığında vücut, pozisyonunun değişmesinden kaynaklanan yerçekimi stresini telafi etmek için bir takım değişiklikler yapmaya ihtiyaç duyar. Oksijen bakımından zengin kanın beyinde ve üst vücutta kalması için kalp atımı hızlanır ve vücudun alt kısmındaki damarlar sıkılaşır. Bazı insanlarda, bu gerçekleşmez, buna ortostatik intolerans denir ve POTS bir tür ortostatik intoleranstır.

Kalp Bloğu

SA nodunun ürettiği elektrik sinyalinin, atriyoventriküler nod veya alt elektrik iletim yolu üzerinden yeterince hızlı şekilde ventriküllere geçememesi durumudur. Bu durum genellikle yaşlanmadan veya koroner arter hastalığı sebebiyle kalbin zarar görmesinden kaynaklanır. Ciddiyetine göre birkaç tip kalp bloğu vardır:

Birinci derece blok

Uyarının AV düğümünde çok yavaş hareket etmesidir.

İkinci derece blok:

Uyarı kulakçıklardan geçer ancak AV düğümünde gecikir. Bu gecikmeden dolayı ventriküller doğru anda kasılmaz.

Üçüncü derece blok:

Ventriküllere hiçbir uyarı ulaşmaz. Bu sorunu ortadan kaldırmak için ventriküller çok yavaş bir hızda kendi yedek pacemaker’larını kullanır. Atriyadaki uyarı ile ventriküllerdeki uyarı arasındaki boşluktan dolayı kişi bayılabilir. Bu tip kalp bloğu çok tehlikelidir ve kalp krizine ve hatta ölüme sebebiyet verebilir.

Randevu Alın

Hızlı ve Kolayca Randevu Alın

İletişim 0212 291 11 11
ArabicEnglishGermanRussianSpanishTurkish