Damar Yumakları Varsa Dikkat! | Posta | Özgür Gökmen Çelenk

Posta Gazetesi - Varis- Damar Yumakları varsa dikkat Kapak

Cilt altında görünen damar yumukları olan, varis çorabı tedavisine rağmen şikayetleri gerilemeyen kişilere ameliyat gerekiyor. Ameliyattan önce varisli damarların ultrasonografi ile incelenmesi şart

Medical Park Göztepe Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Melih Us anlattı:

Kimler ameliyat olmalı?

Prof. Dr. Melih Us: Varis hastalığı tanısı konmuş, cilt altında görünen damar yumakları olan, varis çorabı tedavisine rağmen şikayetleri gerilemeyen, renkli dopler ultrasonografi tetkikinde derin ya da yüzeyel toplardamarlarda ileri derecede yetmezliği olan hastalar ameliyata hazırlanmalı.

Ameliyat hazırlığı nasıl yapılıyor?

Prof. Dr. Melih Us: Ameliyat olacak hasta iyi değerlendirilmeli. Özellikle derin ve yüzeyel sistem toplardamarları renkli dopler ultrasonografi ile incelenmeli. Ameliyatın sınırları iyi çizilmeli. Önemli olan yüzeyel görünen varislere müdahale etmek değil, mümkün olduğunca sebebe yönelik tedavi yapmaktır. Hastalar 1 gün önce akşam yemeğinden sonra ameliyat sabahına kadar aç kalacak şekilde ameliyata hazırlanılır.

Genel anestezi şart mı?

Prof. Dr. Melih Us: Varis ameliyatı hastalığın ciddiyetine göre genel, lokal ya da belden sinirleri uyuşturan (spinal aneztezi) anestezi teknikleriyle yapılabilir.

Varisler nasıl çıkartılıyor?

Prof. Dr. Melih Us: Varisli ana damar içine ince bir kılavuz tel gönderilir. Varisli damar kılavuz telle birlikte dışarı çıkarılır. Ardından diz altı ve diz üstünde bulunan varisli küçük damarlar küçük cilt kesileri yardımıyla çıkarılır. Son olarak küçük cilt kesileri özel bir yapıştırıcı bant yardımıyla bazen de küçük dikişlerle kapatılır. İşlem sonrası ameliyat edilen bacağa ayak parmaklarından, kasığa kadar sıkı bandaj uygulanır. Varislerin bacaktaki yaygınlığına göre işlem ortalama 1.5 -2.5 saat sürer.

Hastanede yatmak gerekir mi?

Prof. Dr. Melih Us: Ameliyat sonrası hasta ameliyat olan bacağı yüksekte olacak şekilde yatakta istirahat ettirilir. Ertesi sabah pansumanı değiştirilir ve elastik bandaj uygulaması tekrarlanır. Cerrahın görüşüne, hastaya uygulanan cerrahinin büyüklüğüne ve hastanın ağrı durumuna göre hasta ameliyat günü veya ertesi gün taburcu edilebilir. Hastalarda ameliyat sonrası ağrı şikayetine sık rastlanılmaz. Hasta 1 hafta sonra kontrole çağrılır. Eğer varsa dikişleri alınır ve bacağa varis çorabı giydirilir. Bu yöntemle tedavi edilen hastalar günlük yaşantılarına kısa sürede dönebilir.

Varisli hastalar nelere dikkat etmeli?

Prof. Dr. Melih Us: Uzun süre ayakta durmaktan kaçınmalı ve hangi tedavi uygulanırsa uygulansın hekimin uygun gördüğü basınç ve ölçüde varis çorabı kullanmalı. Gün içerisinde sıvı kaybı engellenmeli, yeterince sıvı gıda alınarak, mümkün olduğunca sıcak ortamlardan (yaz aylarında güneş altında uzun süre kalmak, kaplıcalar) kaçınılmalı. Aynı zamanda acılı ve baharatlı yiyecekleri mümkün olduğunca uzak durmalı.

Fikirleriniz bizim için önemli

Randevu Alın

Hızlı ve Kolayca Randevu Alın

İletişim 0212 291 11 11
ArabicEnglishGermanRussianSpanishTurkish