Varis çorapları bazı hastalarda cerrahi tedavi kadar fayda sağlıyor. Uygun şekilde kullanılmadıklarında ise hastaya rahatsızlık veriyor
Medical Park Göztepe Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Melih Us anlattı:
Varis çorabı nasıl seçilir?
Prof. Dr. Melih Us: Varis çorapları varisin tipine, ciddiyetine, bulunduğu bölgeye (dizüstü dizaltı-kasığa kadar), hastanın bacak çevre farkına ve bacak boyuna göre tercih edilir. Varis çorabının basıncı, hafif, orta, güçlü ve çok güçlü olarak sınıflandırılır. Bazı hastalarda cerrahi tedavi kadar fayda sağlayan varis çorapları uygun kalite ve basınçta kullanılmadığı zaman tedavinin yetersiz kalmasına neden olabilir. Bundan dolayı varis çorabı tedavisi görecek hastalar kendilerine uygun varis çorabını muhakkak damar cerrahlarına danışmalı.
Varis çorabı nasıl kullanılır?
Prof. Dr. Melih Us: Varis çorapları uygun şekilde kullanılmadığında hastaya rahatsızlık verebilir. Piyasada çeşitli kalite ve markalarda varis çorapları var. Pamuklu basınç çorapları hassas ciltli olanlara, yoğun bir şekilde sporla uğraşanlara ve günlük yaşamda genel kullanım için tavsiye edilir. Ayrıca esnek, elyaflı iplikten üretilmiş, ince-şeffaf ve ipeksi yapıda çoraplar var. Tedaviyle beraber şıklığı da yaşamak isteyen hastalar için zarif, parlaklığa sahip transparan çoraplar üretiliyor.
Varis çorabı giyerken nelere dikkat edilmeli?
Prof. Dr. Melih Us: – El ve ayak tırnaklarınızı kısa kesin. – Çorabı giyerken kırışık kalmamasına dikkat edin. Çünkü ciltte hem uygunsuz sıkıştırmaya bağlı izler bırakır hem de kan dolaşımını bozabilir. – Çorabı giyip çıkarırken fazla sert çekerek zorlamayın. Gerekirse çorap giyme aparatları kullanın. – Çorabınız yırtılırsa değiştirin. – 2 çift çorap alarak değiştirerek giyin. – Çorabın ömrü genellikle 6 ay ile sınırlıdır. Çorabınızı kimyevi maddelerle (yağ, krem, benzin) temas ettirmeyin. – Çorabınızı en az haftada 1 defa tersine çevirdikten sonra sabunla köpürtülmüş ılık suda elinizle çalkalayarak yıkayın. Yıkama sırasında çorabınızı kesinle ovuşturmayın. – Çorabınızın en büyük düşmanı sıcak su, çamaşır makinesi ve deterjanlardır. Varis çorabı kesinlikle sıkılmaz. Havluyla ıslaklığı alındıktan sonra asılır. Kesinlikle güneşte, soba yanı ya da ütüyle kurutma yapılmaz.
Varis nasıl teşhis edilir?
Prof. Dr. Melih Us: Tanıda hastanın şikayetleri ve doktorun gözlemleri önemlidir. Şiddetinin derecelendirilmesinde en önemli tanı aracı renkli dopler ultrasonografidir. Renkli dopler ultrasonografi tetkiki, toplardamarlardaki akan kanın yönünü ve kapakçıklardaki yetmezliğin derecesini tespit eder. Bu yöntemde tetkiki yapan kişinin tecrübesi son derece önemli. Yetmezliğin derecelendirilmesiyle birlikte, hastalığın derin, yüzeyel ya da bunları birleştiren toplardamarlardaki yerinin tespiti, uygulanacak tedavinin şekli açısından önemli.