Kalp damar hastalıkları erkeklerde kadınlardan daha çok görülür. Bunun nedeni kadınlarda ki hormonların kolestrol düzeyini azaltıcı etkisidir. Kadınlarda özellikle menopoz döneminden sonra kalp damar hastalıklarının görülme olasılığı daha çok artar. Kalp damar hastalıklarının oluşumunda, genetik etmenlerin yanı sıra bazı sonradan edindiğimiz kötü alışkanlıklarımızda etkilidir.
- Yeterince meyve ve sebze tüketmemek. Hazır ve yüksek kalorili besinleri öğünlerimizden çıkartmalıyız.
- Birçok hastalığın kaynağı obezite yani aşırı kilo alımı sadece kalp damar hastalığına sebebiyet vermez bazı durumlarda ömrü bile kısaltabilir. Bu yüzden sağlıklı beslenip ideal kilomuzu korumamız gereklidir.
- Kötü kolastrol olarak bilinen LDL’nin yüksek olması kalp damar hastalıkları için ciddi risk oluşturur.
- Sağlıksız beslenmenin etkisiyle diyabet ve insilün direncinin artması kalp damar hastalıklarına sebebiyet verebilir.
- Hareketsiz yaşam, fiziksel aktivitenin azalması kalp damar hastalıklarına adeta davetiye çıkarır.
- Hipertansiyon görülmesi. Her üç bireyden birinde görülen hipertansiyon kalp damar hastalıkları için ciddi bir risktir.
- Bilimsel gerçekliği olmayan tedaviler kalp damar sağlığını olumsuz etkileyebiliyor.
- Sigara ve alkol tüketimi zamanla sizi birer kalp damar hastası yapabiliyor.
- Yaşadığınız yoğun stresslerde sağlığınızı bozabilir. Stressden uzak bir yaşam sürebilmek been sağlığınız için en güzel adımdır.
- Genetik faktörler. Aileden kalıtım yoluyla gelen bir kalp damar hastalığınız mevcut olabilir.
Tüm bu etmenler sizi kalp damar hastalıklarına daha yatkın hale getirebilir. Sağlıklı bir yaşam için bazı kötü alışkanlıklarınızdan uzaklaşmanız lazımdır. Unutmayalım ki, Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nun verilerine göre, “kalp damar hastalıkları insanoğlunun bir numaralı ölüm nedeni” demiştir. Bu nedenle, kalp ve damar sağlımızı koruyalım, düzenli doktor kontrollerimizi gerçekleştirelim.