Bypass Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Bypass Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Bypass ameliyatı, kalp damalarında meydana gelen daralma ya da tıkanıklık sorununu ortadan kaldırmak için vücudun başka bölgesinden alınan damarlar ile damar köprüleri oluşturma işlemine denmektedir. Oldukça hayati bir cerrahi operasyon olarak bilinse de, gelişen tıbbi teknolojisi sayesinde son yıllarda oldukça kolay ve pratik bir operasyon olarak kabul edilmektedir.

Kalbin etrafını çevreleyen ve buradaki kalp kasını besleyen koroner arterlerde meydana gelen olası bir tıkanıklık bypass operasyonu ihtiyacını doğurur. Kalbi besleyen koroner arterler, vücuda pompalanacak olan kanın sağlıklı bir şekilde aktarılmasını ve kan akışının sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlayan hayati atardamarlardır. Bu atardamarlardan herhangi birinde olası bir tıkanıklık ya da daralma, kalp krizi gibi hayati hastalıklara davetiye çıkarır. Bypass ameliyatı ise bu gibi koroner arter ya da kalp damarlarındaki tıkanıklık ya da daralmayı ortadan kaldırmak için uygulanan cerrahi operasyondur.

Bypass Ameliyatı Neden Yapılır?

Kalp, ihtiyacı olan kanı, tanımını yaptığımız koroner arter adı verilen atardamarlar aracılığıyla alır. Bu damarlardan birinin çeşitli nedenler ile tıkanması bypass ameliyatı ihtiyacını doğurur. Peki, bypass ameliyatı hangi durumlarda neden yapılır?

Genetik Faktörler

Genetik yatkınlık nedeniyle oluşan kalp hastalıkları, ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan kalp ve damar tıkanıklıklarını sıkça tetiklemektedir.

Yaşam Kalitesi

Sigara ve alkol gibi alışkanlıklar, kalbe giden damarları doğrudan tıkamakta ve ilerleyen yaşla birlikte damar yollarının fonksiyonlarını bozarak kalp krizi riskini artırmaktadır. Bypass ameliyatına neden olan en yaygın hastalıkların başında gelmektedir.

Beslenme Alışkanlıkları

Özellikle aşırı yağlı, tuzlu ve baharatlı beslenme alışkanlıklarına sahip kişilerde kalp ve damarlardaki yağlanma nedeniyle meydana gelen tıkanıklıklar, genç yaşta bile çeşitli kalp hastalıklarının ortaya çıkmasını tetikleyen faktörler arasındadır. Genellikle doğu illerimizdeki yağlı beslenme alışkanlıkları, söz konusu hastalıkların yaygın bir şekilde ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Egzersiz

Özellikle sigara ve alkol tüketen, düzensiz bir yaşam şekline sahip olan kişilerde görülen egzersiz eksikliği, vücudun zamanla yorulmasına, hayati organların fonksiyonlarını yerine getirememesine bağlı olarak ilerleyen yaşla birlikte iflas edebilirler. Bu durum bypass ameliyatı ihtimalini şiddetlendirebilir.

Diğer Hastalıklar

Bypass ameliyatı, çoğunlukla koroner arter (atardamar) damarlarda meydana gelen tıkanıklık nedeniyle oluşsa da, başka bazı hastalıkların neden olduğu kalp rahatsızlıkları ya da yoğun stres, hastanın kalp ve damar rahatsızlıklarını tetikleyebilir. Yani diğer ana arter etkenlerin yanı sıra, çeşitli hastalıklar tetikleyici bir rol üstlenebilir.

Bypass Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Bypass ameliyatı, son yıllarda gelişen tıbbi teknolojiyle birlikte oldukça pratik bir cerrahi operasyon hâline gelmiştir. Son 10 senelik gelişimle birlikte açık kalp ameliyatlarında bile çeşitli devrimler yaşanmış, bu alanda atılan adımlar, bypass ameliyatı gibi operasyonları çok daha sağlıklı sonuçların elde edildiği bir kategoriye sokmuştur. Fakat her ne kadar gelişen teknolojiyle donanımın dijital bir hâl aldığı altyapı modern bir zemine oturmuşsa da, risk her daim devam etmiştir. Fakat risk, genel itibariyle hastanın sağlık durumuna ve bypass ameliyatının neden ihtiyaç duyulduğuna göre değişmektedir. Risk oluşturabilecek kriterleri maddeler hâlinde sıralamak gerekirse

  • Son dönemde 70 yaş üstü hastalar.
  • Düzensiz ve kalitesiz bir yaşam tarzına sahip olup kalp damarlarını aşırı derecede yoranlar.
  • Sigara ve alkolü aşırı derecede tüketerek vücuduna iyi bakmayanlar.
  • Sağlıksız beslenme, yaşam tarzı ve kalitesiz uyku düzeni gibi yoğun stres yaratarak vücudunu ve kalbini olumsuz etkileyecek aktivitelerde bulunanlar

Bypass ameliyatının riskli grupları arasında yer alırlar.

Fikirleriniz bizim için önemli

Randevu Alın

Hızlı ve Kolayca Randevu Alın

İletişim 0212 291 11 11
ArabicEnglishGermanRussianSpanishTurkish