Kalp Sağlığınız İçin Beslenme Önerileri

Kalp Sağlığınız İçin Beslenme Önerileri

Kalp ve beyin insan yaşamının merkezini oluşturan organlardır.  Özellikle gün içinde Kalp sağlığını düşünerek beslenmek gerekmektedir.  Bunun için özellikle doymuş yağlardan kaçının. Doymuş yağlar,  kolesterol bakımından yüksek besinlerdir. Bunun yanı sıra hareketsizlik maalesef kalp rahatsızlıklarını arttıran ve durumlardandır.

Sağlıklı Bir Kalp İçin Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Öncelikle günlük tüketilen yağ miktarı minimum seviyelere indirilmelidir.  Doymuş yağ oranı alımını azaltmak mutlaka gereklidir.

Kalp sağlığını korumanın koşullarından biri de katı yağ yerine sıvı yağ tüketmektir.  Bu nedenle doymamış yağları yani sıvı yağları tüketin.

Kalp sağlığını etkileyen en önemli sebeplerden biri yüksek kolesteroldür. Bazı besinler kolesterol değerini arttıran besinlerdir.  Bunları günlük yaşamda mutlaka sınırlanmak gerekmektedir.  Özellikle süt,  peynir,  balık,  tavuk gibi ürünleri sınırlı tüketmek, kırmızı eti en aza indirmek gerekmektedir.  

Kırmızı et kolesterol seviyesini beyaz etlere oranla daha fazla yükseltir. Ancak bunların içinde kuzu eti kolesterol bakımından daha yüksektir.  Kuzu eti yerine dana eti tercih etmek kalp sağlığı açısından daha fazla tercih edilmelidir.  Sakatat tüketimi aynı şekilde kalp sağlığını olumsuz etkileyen yiyeceklerdir.  Kalp sağlığı açısından bu yiyecekleri tüketmemek en doğru tercihlerden biridir. 

Balık Kalp sağlığı açısından en sağlıklı olanıdır.  Balıkta Omega 3 yağ asitleri bulunur.  Bu da haftada 2-3 kez balık tüketildiğinde yeterli miktarda alınmış olmaktadır.  Bunun yanında ceviz tüketmek de omega-3 açısından zengin bir besin kaynağıdır.

Doymamış Yağ Asidi Kalbe Faydalıdır

Doymamış yağ asidi Kalp sağlığı açısından çok faydalıdır.   Bunun yanı sıra ceviz, fındık da doymamış yağ asidi bulunmaktadır.  Bunları tüketmek gün içinde kalp sağlığını olumlu yönde etkileyen unsurlardır.

Günlük yaşamda posalı yiyecekler tüketmek vücut sağlığı açısından faydalı olduğu gibi kalp sağlığı açısından da son derece önemlidir.  Posalı yiyecekler Kolesterol seviyesini düşürür.  Özellikle kuru bakliyatlar da ve yulaflı gevreklerde posa bulunur.  Bunları tüketmeye dikkat etmek gerekir.

Günlük Yürüyüş Rutinlerine Kendinizi Alıştırın

Her gün yürüyüş yapmak kalp sağlığı açısından ve kolesterol seviyesini düşürmesi açısından son derece önemlidir.  Kendinizi yormadan yaklaşık günde 30 dakika yürümek ve bunu alışkanlığa dönüştürmek kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Yüzme de kalp sağlığını koruyan aktivitelerdir.

Fazla tuzlu yiyecekler kalp sağlığını bozar.  Tuzu minimum seviyeye indirmek sağlıklı kalp için son derece gereklidir.  Günlük yaşamda sebze tüketimini kesinlikle haşlayarak veya fırında pişirerek tercih edin.  Kızartılmış sebzelerden uzak durmak gerekir.  Kızartma kalp sağlığını ve kolesterol dengesini bozar.

Düzenli Olarak Kalp Sağlığı Kontrollerinizi Yaptırın

Öncelikle orta yaşın üstünde olan kişilerde ve ailesinde kalp hastalığı hikâyesi olan kişilerde genetik yatkınlık olabileceği ihtimaline karşı düzenli olarak yılda bir kes kardiyoloğa giderek Efor ve Eko testini yaptırmanız kaç sağlığı açısından önemlidir.  Bu kontrolleri yaptırırken aynı zamanda kolesterol trigliserit ve kan şekeri değerlerinizi de mutlaka baktırmalısınız.  Yüksek tansiyon kalp sağlığını bozan semptomlardan biridir,  şayet hipertansiyon varsa mutlaka bunu diyetle veya doktor önerisi ile ilaçla kontrol altına alınması gerekmektedir.  Sigara kullanma alışkanlığı olan kişilerde bu kontrol ve tetkikleri 30 yaşından sonra mutlaka yaptırmak gerekmektedir.

Beslenme Alışkanlığınızı Değiştirin

Ailenizde kalp hastası varsa,  40 yaşın üzerinde iseniz,  mutlaka beslenme düzeninizi değiştirmeniz gerekmektedir.  Artık bu yaştan itibaren mümkün olduğu kadar hayvani yağlardan,  daha çok doymuş yağlardan uzak durmak gerekmektedir.  Onun yerine doymamış yağ olan sıvı yağ tüketmek sağlıklıdır.  Bunun yanında kırmızı et tüketimini azaltıp,  onun yerine daha çok balık veya tavuk tüketimine ağırlık vermek kalp sağlığı açısından önemlidir.  Baklagillerden de protein değeri yüksek,  kolesterol değeri düşük besinler tüketilmelidir.  Süt ürünleri içinde mutlaka yağsız olanları tercih etmek gerekir.  Sakatatın tamamından uzak durmak önemlidir,   çünkü sakatat kolesterol seviyesini yükselten yiyeceklerdir. Bunun yanı sıra beyaz ekmek kesinlikle tüketilmemeli,  bunun yerine glüten içermeyen tam buğday ekmekleri veya kepekli ekmek tercih edilmelidir.

Günlük yaşamda yürümek,  hareket etmek,  asansör yerine merdiven kullanmak vücudun aktivasyonunu sağlamaya yardımcı olmaktadır.  Bunun yanında kalp sağlığı da bu tür aktivitelerden olumlu olarak etkilenmektedir.  Günde minimum 30 dakika yürümek,  hem kolesterol seviyesini düşürür,  hem de kalp sağlığınızı korur. Çalışma Hayatında mümkün olduğu kadar sizi sıkan,  üzen,  yoran,  stresli işlerden kaçınınız.  Çalışma Hayatında pratik olsun diye mutlaka ama mutlaka fastfood tüketiminden kaçının.

Fikirleriniz bizim için önemli

Randevu Alın

Hızlı ve Kolayca Randevu Alın

İletişim 0212 291 11 11
ArabicEnglishGermanRussianSpanishTurkish