İnsan vücudu makine gibi sürekli çalışan bir mekanizmadır. Bu mekanizma hiç durmadan çalışır ve kendi doğal döngüsünü devam ettirir. İnsan bedeni gündüz daha hareketli ve aktif olduğu için sabah aldığı Vitamin ve besinleri gün içinde tüketir.
Dolayısıyla sabah kalktığımızda vücudun çok fazla enerjisi olmaz. Hatta genel anlamda yorgunluk, baş ağrısı ve dikkatte azalma görülür. Ancak bu durum kahvaltı yaptıktan sonra toparlanır ve enerji oluşmaya başlar. Konsantrasyon gelişir, bitkinlik kaybolur ve yorgunluk hissi tamamen ortadan kalkar. Buradan da anlaşılacağı gibi sabah kahvaltısı insan yaşamı için çok önemlidir.
Sabah Kahvaltısının Önemi
Günlük düzenli olarak tükettiğimiz besinlerin içinde en önemlisi sabah kahvaltısıdır. Sabah kahvaltısı genel anlamda bedenin düzenli çalışmasını sağlar, kan şekerini düzenler, kan değerleri stabil hale gelir. Ancak kahvaltının niteliği de bu durumda çok önemlidir. Yeteri kadar protein ve besin almak sabah kahvaltısında öncelikle konsantrasyonu yükseltir. Kahvaltı alışkanlığı olmayan kişilerde hareketler yavaşlar, bulantı, baş dönmesi ve kusma hissi gelişir. Özellikle bir iki saat sonra kan şekeri ciddi oranda düşer.
Kahvaltıda Neler Tüketilmelidir?
Sabah kahvaltısında tüketilecek besinler bilinçli seçilmelidir. Örneğin, sabah kahvaltısında protein almak kan şekeri seviyesini düzenler, aynı zamanda açlık ortadan kalkacağından enerji depolanmış olur. Yorgunluk hissi tamamen ortadan kalkar.
Kahvaltıda meyve ve sebze çok fazla tüketilmez ancak mümkün olduğu kadar az da olsa tüketilmesi yine kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Kahvaltıda C vitamini bakımından zengin yiyecekler tüketilmesi örneğin, portakal suyu hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de vücuttaki demir emilimini sağlamaya yardımcı olur. Domates, salatalık gibi koyu renkli sebzeler her zaman çok sağlıklı sebzelerdir. Genellikle sabah kahvaltısında domates ve biber yemek sağlıklı bir kahvaltı öğünü sağlar.
Kahvaltı Alışkanlığı
Günümüzde maalesef bazı insanların kahvaltı yapma alışkanlığı yoktur. Öncelikle kahvaltı yapmamak insan yaşamında son derece sağlıksız bir durumdur. Çünkü sabah kahvaltısı günlük öğünler içinde en zengin vitamin mineral ve besin sağlanan öğünlerden biridir. Birçok faydalı besini bir arada almış oluruz. Dolayısıyla insan vücudu için en sağlıklı olanı sabah kahvaltısıdır. Kahvaltının atlanması, yapılmaması öncelikle kan şekerinin dengesini bozar. Kan şekerinin ani iniş çıkışlar göstermesi son derece sağlıksız sonuçları beraberinde getirir.
Acıktığımızda kan şekeri belli oranda düşer, yemek yediğimizde de yükselir. Ancak bu düşme ve yükselme oranları dengeli bir biçimde olur. Fakat kahvaltı yapılmadığında kan şekeri seviyesi uzun süre düşük olarak kalır, daha sonra açlık hissedip özellikle karbonhidrat ağırlıklı sağlıksız yiyecekler yendiğinde ise kan şekeri bir anda yükselir. Bu da son derece sağlıksız bir durumdur. Yulaf tüketimi sabah kahvaltılarında çok sağlıklı ve önerilen bir yiyecektir. Yulaf unundan yapılmış kurabiyeler tüketilebilir içine biraz tarçın eklendiğinde kan şekerini dengeler aynı zamanda yulaf glüten içermediği için kan şekerini dengede tutar.
Çocuklarınıza Kahvaltı Alışkanlığı Sağlamanın Önemi
Sabah kahvaltısının önemi özellikle büyüme dönemindeki çocuklarda son derece etkilidir. Genel anlamda çocuklar çok fazla enerji tüketirler. Dolayısıyla yetişkin insanlardan daha fazla besin ihtiyaçları vardır. Özellikle okula giden çocuklar da kahvaltı son derece önemlidir. Kahvaltı yapmayan çocukların konsantrasyonları düşük olur.
Hafızaları Güçlü olmaz. Performansları düşer. Dolayısıyla enerji düşük olacağından öğrenme olumsuz yönde etkilenir. Sabah kahvaltısı özellikle beyinde enerjiyi oluşturur. Bunun için yeterli miktarda protein tüketilmelidir. Bunun için süt, yumurta sabah kahvaltısının temek besin kaynaklarındandır. Ayrıca sebze ve meyve ağırlıklı yiyecekler de tercih edilmelidir.
Kahvaltı Her Yaş Grubu İçin Önemlidir
Yalnızca çocuklarda değil yetişkin insanlarda da kahvaltı yapmayan kişilerde yorgunluk hissi, bulantı, baygınlık, mide ağrısı, baş ağrısı gibi şikâyetler çok sık gözlenen şikâyetlerdir. Dolayısıyla özellikle büyüme çağındaki çocukların mutlaka okula gitmeden Sabah kahvaltı yapması ebeveynler tarafından sağlanmalıdır.
Gerek fiziksel gelişimi gerekse zihinsel gelişimi açısından sabah kahvaltısı çok önemlidir. Alışkanlıklar kolay kolay vazgeçilebilir davranışlar değildir. Doğru ve sağlıklı alışkanlıkları çocuklara edindirmek çocukların uzun vadeli yaşamında da sağlıklı bireyler olmasını sağlamaktadır.
Yapılan istatistikler de göstermektedir ki sabah kahvaltısı yapan insanlarda veya düzenli ve dengeli beslenen insanlarda ki başarı oranı diğer insanlara göre çok daha farklıdır. Her alanda ve her konuda sağlıklı beslenen insanların aktivasyonları ve üretimleri diğerlerine göre her zaman daha farklıdır.